Traveler

324.771 kr skänktes till Läkare utan gränser från frivilliga entréavgiften! En utställning med Kjell Engman, Tommy TC Carlsson, Larissa Stenlander, Sten-Yngve Johansson, Pontus Ersbacken & Berth Johansson i Vattenfalls bergrum
livets hjul

traveler

Äntligen!

Nu är det dags igen att få arrangera en ny utställning i dessa fantastiska miljöer. Glaskonst, målningar och skulpturer i denna vackra och karga bergsmiljö!

Välkommen att besöka oss i berget på vår utställning TRAVELER 16 september – 16 oktober 2016.

Konstnärer: Kjell Engman, Tommy TC Carlsson, Larissa Stenlander, Sten Yngve Johansson, Pontus Ersbacken & Berth Johansson.

Öppet: Vernissage fredag 16/9 kl 16.00, därefter onsdag – söndag kl. 12.00–18.00.

Var: Vattenfalls bergrum.

Entré: Som alltid på våra utställningar vill vi ge alla möjligheten att komma och uppleva detta. Vi har även denna gång en frivillig/valfri entré som oavkortat går till Läkare utan gränser.

Parkering: Eftersom vi på förra utställningen i berget hade över 28 000 besökare så har vi bett Stenungsunds Innebandyklubb att hjälpa oss med att hålla ordning på parkeringen. Även denna parkeringsavgift är frivillig och går oavkortad till klubbens ungdomsverksamhet.

kjell

Kjell Engman om TRAVELER

Livet är en resa som vi alla färdas på vare sig vi vill det eller ej och det går inte alltid så smärtfritt. Det är alltid något som styr oss i olika riktningar och jag tror det beror på att det finns ett andligt och psykiskt centrum hos den levande varelsen, ett närverk av nervpunkter som håller olika känslotillstånd i balans.

Cirkeln utgör en viktig symbol för kommunikationen mellan det dunkla och det synbara som också kan vara förgängligt och av ständigt växlande natur.

Tingen är en sinnebild för det relativa men också en lekfullhet som i sig innesluter ett centrum av medvetandets fyra funktioner. De beskrivs som Tanken, Känslan, Intuitionen och Varseblivningen. Tillsammans står de för egenskapen som binder människan vid sinnenas värld, Illusionen. Tillvarons fasta kärna av verklighet, Födelsen.

Cirkelns omkrets är tiden, ödet eller dess karma. Ödets cirkel som snurrar hämningslöst och oupphörligt. Livets resa är ett cykliskt kretslopp, tillblivelse, dynamik och förändring. I den andevärld som uppstår med musikens hjälp får de resande skulpturerna tillsammans med alla fantasifigurer knyta ihop sinnena.

pontus1

Pontus Ersbacken

Citat från Dalarnas Kulturstipendium 2011:
”Pontus är en skulptör av sin tid och vill med sin konst lyfta fram den traditionella statyn i den moderna kulturen. Några av hans verk har ingått i Avesta Art 2011, i en kontext som på ett utmärkt sätt lyfter fram och accentuerar hans formspråk. Pontus monumentala statyer, ofta i stål, är inspirerade av maskiner, science fiction, leksaker och dataspel. De gigantiska verken skapar avtryck, som är svåra att värja sig emot. Med lekfullhet och samtidigt en viss aggressivitet tar verken plats, som en markering av den kultur som utgör ungas referenser i dag, multimedievärlden. Samtidigt som de gestaltar vår samtid pekar de in i den framtid vi ännu bara kan fantisera om.”
www.ersbacken.com

Sten Yngve Johansson

Varför Containerfartyg?

Man ser en båt som stävar rakt ut i havet, snart är den försvunnen vid horisonten. Det blir som i en film med öppet slut, man får fylla i och skapa sin egen berättelse.
Min fascination för containerskepp har flera bottnar. Själva formerna på båtarna är väldigt spännande. De ser ut som jättelika kubistiska skulpturer, ibland liknar de en modern stad..
Så är det innehållet, jättelika lådor glider sakta fram med det mesta som vi i vår kultur använder oss av datorer, tv-apparater, kläder, cyklar, frukt osv… men vi ser det inte. Mystiskt.
Eller varför inte se dem som människor, olika individer med sina egna karaktärer.
De får en också att tänka efter hur vi lever våra liv och hur vi byggt upp vår civilisation. Skeenden som är svåra att få syn på när man befinner sig mitt i dem.
Det är också mycket som händer när man är på plats. Bara att vara nära dessa gigantiska skepp som är höga som mindre skyskrapor och 200-400 m långa. Det är speciellt.

Så började det…

Min dotters lägenhet höll på att inredas, när någon sa ”Bor man i Göteborg ska man väl ha en marinmålning, kan du fixa det?” De menade säkert ett gammalt segelskepp. Jag målade ett containerfartyg, sen var jag fast.
Nästa steg var att skaffa material till nya målningar. Varje sommar sedan dess besöker jag de bästa containerbåtplatserna i Europa. Det blir Brunsbüttel utanför Hamburg där Kielkanalen och floden Elbe möts eller vid Rotterdams hamninlopp. Där samlas material till mina målningar in. Det är bilder men också erfarenheten av att vistas där på kajen i regn och blåst. 3 av dessa var med på Liljevalchs vårsalong 2014.

Född i Ronneby 1951, Bor i Solberga (Nässjö)

commedia.se/sten-yngve/om/

tc_sjalv

Tommy TC Carlsson

…är målare och grafiker, född 1958 bosatt i Långasjö, Småland och Stockholm. Hans specialområde är oljemåleri med utpräglad Trompe-l´oeileffekt-lura ögat. Mästerligt utförda i skiktmåleri med schumringsteknik. Motiven förvandlats till objekt, t ex. dörrar, färgglada luftballonger, slitna fotbollar, elskåp, brevlådor med ytor av trä, gummi, metall, läder och glas m.m. med fullständig 3D effekt, alltid avbildade i naturligt format med humor och symbolisk innebörd.

larissa_foto2-200x200

Larissa Stenlander

…är född 1960 i Moskva, bosatt och verksam i Stockholm sedan 1988. Hon arbetar med akvarell och mixed media med inslag av guld som kan påminna om ryska ikoner. Larissa skapar någon slags sociologisk-psykologisk konst med motiv av stiliserade figurer av människor och djur. Mönsterliknande bakgrunder i form av enorma halvtomma ensliga barer och bibliotek med upprepande figurer, som skapar rytm liknande en dansscen, när kroppsspråk berättar mer än ord. Under ytan samtalar figurerna med humor och eftertanke. Inspirationen kommer från hennes ungdom omgiven av litteratur, balett, cirkus, starka kvinnor och senare hektiska liv i ett storstadssamhälle med möte mellan olika evigt sökande människor efter identitet, kärlek, lyckan och karriär.

berth

Berth Johansson

Min fantasi och mitt tekniska kunnande för mig på en spännande vandring i en oändlig värld av formspråk och möten. Mitt lekfulla jag får sin frihet i det fornnordiska formspråket där inga ramar är givna. Allvaret inom mig strävar efter ett rent estetiskt formspråk. Jag känner och önskar att dessa två personligheter skall få ett energifullt, inspirerande och vackert möte: Tilllåtande en fortsatt utveckling som konstnär och formgivare.
www.volund.se

Hitta hit:
Buss: Från Stenungsunds Station följer du Uddevallavägen rakt fram i ca 2 km förbi bla ICA Kvantum. Vid busshållplats AGA Vattenfall stiger du av om du åker buss, går sedan mot berget med de fyra skorstenarna.
Bil – via centrum Stenungsund: Följ väg 170 Uddevallavägen i ca 2 km och sväng höger vid järnvägsövergången AGA Vattenfall. Parkeringar ser du från avfarten. Stenungsunds Innebandyklubb hanterar parkeringen och den frivilliga avgiften går oavkortat till deras ungdomsverksamhet.
Bil – avfart Norra Stenungsund: Följ Industrivägen från motorvägsavfartens ca 3,5 km, rakt fram genom två rondeller tills du kommer till en T-korsning vid järnvägen. Sväng höger in på väg 170 Uddevallavägen och kör där ca 900 meter, sväng höger vid järnvägsövergången AGA Vattenfall. Parkeringar ser du från avfarten. Stenungsunds Innebandyklubb hanterar parkeringen och den frivilliga avgiften går oavkortat till deras ungdomsverksamhet.