Five

Konstutställning med Alf Ekberg, Jussi Taipaleenmäki, Yrjö Edelman, Mercedes Murat, Marianne Sahlén

Restaurang Kookaburra vid Stenungsbaden i Stenungsund.
Vernissage: 10 mars kl 12.00, med trubaduren Johan Frendberg som tolkar Cornelis Vreeswijk visor.
Fri entré!

Alf Ekberg

(Avliden)
Typ:
skulptör, keramiker och konstnär
Finns på utställningen FIVE: Stengods

Alf Roland född i Skåne den 13 april 1945. Alf hade egen verkstad i Källna där han sedan 1972 arbetade med skulpturer i stengods, brons och glas. Han har haft utställningar i Danmark och Tyskland samt på ett stort antal gallerier runt om i Sverige. Från 1997 även i is där bl.a. Ishotellet i Jukkasjärvi ingick.

Jussi Taipaleenmäki

Typ: målare, grafiker och skulptör.
Finns på utställningen FIVE: Cornelis Vreeswijks litografier

Han föddes i Uleåborg i Finland 1948 och kom till Sverige 1964. Jussis bilder är överraskande, fantasifulla och enormt idérika. Hans livsöde är också mycket särpräglat. Både som människa och konstnär har han rakt igenom brutit mot de flesta konventioner och traditioner. Roten till detta är uppväxten i Uleåborg. Från 12 års ålder och flera år framåt levde och bodde han helt ensam.
Detta säregna förhållande fick hans tidigt utvecklade idérikedom och fantasi att blomma ut.

Yrjö Edelman

(Avliden)
Typ: Olja och grafik
Finns på utställningen FIVE: Litografier

Yrjö Edelmann är en finsk/svensk bildkonstnär född i Helsingfors. Edelman bedrev studier vid Konstakademien i Stockholm. Edelman har bland annat ställt ut i New York, Tokyo och Paris. Han är mest känd för sin mycket speciella trompe-l’oeil motiv, där hans superrealistiska motiv med skrynklat papper, kuvert och servetter har väckt stort internationellt intresse.

Mercedes Murat

Typ: Glas och möbel
Finns på utställningen FIVE: Möbler och tavlor

Glas- och möbelkonstnär Janice Mercedes Murat föddes i Sverige 1981. Med studier i Sverige och England inom traditionella hantverk som dekorativt målning, stoppning och förgyllning är Mercedes en heltidskonstnär som skapar fantastisk konst med gamla tekniker blandas med sin egen uppsättning regler.

Marianne Sahlen

Typ: Kol/Tusch
Finns på utställningen FIVE: Original och litografier

Marianne Sahlén föddes sommaren 1943 i den lilla byn Karpalund utanför Kristianstad. Som trädgårdsmästardotter lärde hon sig redan som liten kreativitet och entreprenörskap. Sin första konstutställning hade hon redan som 15-åring. Via Eslöv och Halmstad hamnade hon så småningom i Stockholm och på Lidingö. Skaparglädje har för Marianne alltid varit ett ledord. Sina bilder vill hon dela med åskådaren. Betraktaren måste ges en chans att ”måla färdigt”.