Glasrikets Skatter
Handplockade objekt: Kjell Engman, Bertil Vallien, Göran Wärff, Ulrika Hydman-Vallien, Lena Bergström, Anna Ehrner, Ernst Billgren, Frida Fjellman samt Mercedes Murat (möbelkonst & glastavlor)KJELL ENGMAN
Nere i berget svävar änglar av glas. Sagoväsen brinner i rött och orange. Det verkar som om de rör på sig. Djävulen lurar i ett hörn. Hans stora korp spionerar från grottans tak. Trolsk musik och gåtfulla ljud förflyttar besökarna till annan värld. Kjell Engmans värld. Vars utställningar oftast inte är några utställningar. De är storslagna föreställningar.
Det handlar om gott och ont. Om himmel och helvete. Men det kan lika gärna handla om en danskväll i Brunnsparken i Örebro på sextiotalet. Eller om yuppies från åttiotalet som idag är rynkiga och skalliga. Musik, ljus och scenografi får glasskulpturerna att berätta sina historier.
ULRICA HYDMAN-VALLIEN
Ulrica Hydman-Vallien kan verkligen inte anklagas för att vara vanlig. Hennes verk har sin egen stil och har haft det redan från första början i hennes konstnärskarriär. Redan när Ulrica var 17 år påbörjade hon sin utbildning vid Konstfack i Stockholm och vidareutbildade sig sedan i USA och Mexiko. Hon har genom sin karriär använt sig av ett stort antal uttrycksmedel, och det var först 1972 som hon blev glasformgivare vid Kosta Boda där hennes fantasi kommit till uttryck i många och varierade former. Ulricas signum har blivit det målade glaset, som varit en fenomenal succé under lång tid. Många förknippar henne framförallt med de färgglada tulpanerna i serien Tulipa som lanserades under 1990-talet.
FRIDA FJELLMAN
Född 1971. Driver sedan 2000 egen studio i Stockholm. Utbildad vid Konstfack i Stockholm och Pilchuck i Washington. Har en lång karriär av gestaltade soloutställningar med debut på Blås&Knåda 2001. Mycket uppmärksammad blev hennes utställning I huvudet på Frida Fjellman, som visades både på Gustavsbergs Konsthall och på Eskilstuna Konsthall. Frida har fått flera priser genom åren och 2015 tilldelades hon Konstnärsfondens åtråvärda femåriga arbetsstipendium.
BERTIL VALLIEN
Bertil Valliens sandgjutna båtar av glas lockar upp toner ur det undermedvetna. Vill man hålla fast och analysera dem blir de hala och slinker undan. Som drömmar. De slanka tysta båtarna har glidit över världens hav med sina budskap och väckt förundran i snart trettio år. Lastade med infrusna symboler och hemligheter talar de till oss om det existentiella. Varje dag börjar med ett dopp i ån. På vintern hugger han en vak i isen och kylans bett får endorfinerna att rusa i kroppen. – Det är som starta om på nytt varje morgon! säger Bertil Vallien. De existentiella funderingarna väcktes tidigt. Han är näst äldst av sju barn och i hemmet i Sollentuna rådde Herrens tukt och förmaning. Fadern var mycket strängt frireligiös. Man måste leva enligt Bibeln. Till punkt och pricka.
ANNA EHRNER
Det är den mjuka sidan av glasets Anna Ehrner vill fånga. Hon hämtar slöjor och vågor ur den flytande glasmassan, och de fortsätter att röra sig trots att massan stelnat. Anna Ehrner är rörelse. Och hon letar efter saker som inte finns. Hon står på knä i hyttan med en grupp glashantverkare kring sig och skissar med en krita på cementgolvet. Stora snabba drag. Pekar och förklarar med hela kroppen. En ny vas är under produktion och man tar fram prover. Vasen är ganska hög och transparent lila.
ERNST BILLGREN
Ernst Billgren är en av Sveriges mest betydande nutida konstnärer. Han arbetar i så vitt skilda discipliner som måleri, skulptur, scenografi, skönlitteratur, film, musik, möbeldesign och glasdesign. Hans konstnärskap präglas av en bredd och mångfald som är unik i det svenska konstlivet. Han har under åren gjort sig känd för sitt enastående konstnärskap, där mytologin, naturen och nationalromantiken varit betydelsefulla inspirationskällor. Konstverken förenar ofta historiska teckensystem och referenser samt folkliga uppfattningar av konst i en vilja att undersöka samtiden och konstnärliga konventioner.
LENA BERGSTRÖM
Ljuskronor, textilier, vaser, skålar konstglas… Lena Bergström har en gedigen formgivarkarriär bakom sig. Hennes verk har visats upp i världsstäder som Tokyo, New York, London och São Paulo likväl som på hemmaplan i Sverige. Glas är inte det enda som Lena designat. Hon utbildade sig i textil, konst och formgivning på Konstfack i Stockholm. Sedan dess har hon både vidareutbildat sig och arbetat med formgivning. Lena har arbetat vid Orrefors sedan 1994 och har varit mycket produktiv, framförallt genom formgivning av bruksföremål.Hon har även designat konstglas. Ett exempel på hennes konstglas är ett äppelskrutt som inspirerats av Ingeborg Lundins ”Äpple”. Skruttet kan beskådas i galleriet som finns i anslutning till Orrefors Crystal Bar. Orrefors Crystal Bar är för övrigt ett av de offentliga utsmyckningsuppdrag som Lena fått genom åren.
GÖRAN WÄRFF
Göran tillhör den exklusiva grupp svenska konstnärer vars arbeten är välkända bland glasvänner såväl i Sverige som utomlands. Sedan mitten av 1960-talet, då han kom från Pukeberg till Kosta Boda, har han intagit rollen som vägröjare för svensk glaskonst.På Kosta Boda är han något av en nestor bland formgivarna. Med mer än 40 års erfarenhet av yrket har han en djupt förankrad kunskap om glasets möjligheter och begränsningar. Han arbetar intimt tillsammans med mästarna på glasbruket. Ofta utmanar han dem och under samarbetet finner nya tillvägagångssätt och metoder för att forma den glödande massan, den vätska som glaset är.
MERCEDES MURAT
24k gold and bold colors is her signature. Color surprises, abstract texture and 24k gold has drawn collectors to her work, and now the glasspaintings and furniture are bigger than ever before. Her art has the power to speak directly to the viewer. One just can´t seem to resist stepping into her shimmering world full of atmosphere, mystery and a mood that takes you back to the elegance of the 1920s Art Deco, and yet still top modern. Mercedes edgy artwork brings something new and exciting to the world of art.