Anno XXMM

– Utställning på Strandverket, vernissage fredagen den 21/8 klockan 18.00. Öppet lördag och söndag klockan 12.00–18.00, 22/8–23/8, 29/8–30/8 och 5/9–6/9

Annica Petterson.

Välkommen till utställning på Strandverket

Under tre helger i slutet av sommaren kommer PHromotion AB i samarbete med Strandverket att anordna en utställning där fem konstnärer ställer ut sina verk. Fri entréavgift!

– Vi vill erbjuda unika utställningar i unika miljöer. Med Anno XXMM visar vi verk från konstnärer som vi tycker passar in på Marstrand, temat är hav och lite glamour. Vi arbetar aktivt för att öka det allmänna intresset för konst, säger Roger Fahlén på PHromotion.
Utställningen visas med vernissage fredagen den 21/8 klockan 18.00. Därefter är det öppet lördag och söndag klockan 12.00–18.00 22/8–23/8, 29/8–30/8 och 5/9–6/9.
– Med tanke på rådande omständigheter har vi vidtagit åtgärder för att undvika trängsel för att ni så säkert som möjligt ska kunna besöka Strandverket i sommar. Vid entrén finns tydlig information om hur vi alla ska uppträda på Strandverket.

På Södra Strandverket anordnas konstutställningar, föreläsningar, konserter och andra arrangemang. Det är den sista förstärkningen av försvaret i södra inloppet till Marstrands (krigs)hamn. Anläggningen byggdes mellan 1852–1857 och ersatte äldre kanonbatterier vid hamnen, bland annat Gustavsborg söder om Carlstens fästning.

2012 invigdes den nya konsthallen i Södra Strandverket. Konsthallen har lockat mängder av besökare till utställningar som rönt uppmärksamhet i Sverige men också internationellt. På Strandverkets borggård kan man slå sig ner och fundera över all historia som funnits på Strandverket och på Marstrand. Ta en fika eller spela ett parti Boule. Kombinera ditt besök på utställningen Anno XXMM med en upptäcksfärd på ön, det blir en fantastiskt sommarutflykt!

Annica Petterson.

John Lundqvist.

Maria Pettersson.

Mercedes Murat.

Peter Engberg.

Annica Petterson

Måleri, olja.

Annica Petterson har livnärt sig på sitt konstnärskap sedan början på 1990-talet. Hon målar mestadels i olja och hennes måleri kan närmast beskrivas som naturalistisk surrealism. Hon arbetar även med akryl, cement, lera, strandved m.m. Hon har ställt ut runt om i landet. Speciellt för hennes måleri är äggskalen som ofta blir till seglande, barkliknande båtar. Äggskalsbåtarna får ofta en levande karaktär för henne och de symboliserar olika människor och människotyper i hennes liv. Annica målar i symboler. Både vattenbubblorna i hennes målningar och äggskalen utgör symboler, nämligen livet självt.

Tankar om mitt måleri:
– Mitt måleri är inte helt lätt att sätta ord på, jag tycker i och för sig att en målning har just den fördelen att den inte behöver ord, utan det är vad betraktaren ser och upplever som är det viktiga. Jag tror att olika betraktare kan uppleva samma målning på olika sätt, beroende på hur man relaterar till sitt eget liv. För mig symboliserar ofta målningarna människor och situationer i mitt eget liv, för en annan person kan de betyda något helt annat.

 

John Lundqvist

Måleri och mattor.

John Lundqvist är konstnären som inte tycks kunna få nog av kreativa uttrycksformer. Han spelar blues och hårdrock i två olika band, renoverar huset konstant och har testat att spela teater. John är utbildad konstnär på Kyrkeruds konstskola i Årjäng och blev klar tidigt på 90-talet. Efter en brokig och lite splittrad uppväxt hittade han skolan tack vare ett studiebesök under en kurs han gick. Även om han sedan barnsben haft talang för att teckna var det där som konsten på allvar grep tag i honom. Hans signum är trasmattsmålning.
– Det är lite mer ruffigt och grovt att jobba på, den känslan passar mig perfekt.
John Lundqvist målar även akvarell, olja ock skulpterar i trä m.m.

 

Maria Pettersson

Glaskonst.

På Orrefors glasskola arbetade hon främst med det kalla glaset och då i huvudsak med glasgravering och olika tekniker såsom Graal och Ariel. Maria har sedan formgivit serier för bl.a. Nybro glasbruk och Sea, där focus har varit på att ta fram folkliga mönster och funktionella modeller.
– Havet och livet under ytan är en stor inspirationskälla som hela tiden återkommer i form och färg.
Maria jobbar mycket med att ta fram specialprodukter åt företag. Det kan vara allt från unika skulpturer såsom handfat och väggdekorationer till jubileumspresenter med företagets färger eller symboler i en specialförpackning.

 

Mercedes Murat

Möbelkonst och glasmålningar.

Konstnär Janice Mercedes Murat född i Sverige 1981. Djärva färger och 24K guld är starka signum för hennes konstverk. Med uråldriga tekniker skapar Mercedes moderna glasmålningar med ädla metaller i en ovanlig spegelvänd teknik kallad verre églomisé och innovativ möbelkonst som är lika tidlös som dekorativ. Hennes verk har visats upp i bland annat Florens, Milano, Palm Beach, Boca Raton, Helsingfors, Oslo och i Sverige där hon bor och är verksam. Mercedes unika stil och starka uttryck bidrar till något nytt och spännande till konstvärlden.

Konsten
Möbelkonst: Mercedes Murats innovativa möbelkonst är lika tidlös som dekorativ. Hon har ett unikt sätt att sammanfläta konst med möbler.
Verre Églomisé: Upptäck Mercedes Murats skimrande glasmålningar med 24K guld, silver, palladium och platina. De ädla metallerna skapar en spegelbild i glaset vilket ger spännande effekter. Målningarna innehåller mystik, passion och spänning.

 

Peter Engberg

Grafik.

Målare, grafiker och illustratör född 1962 i det bohuslänska kustsamhället Fjällbacka. Uppvuxen i Göteborg och Lerum men är numera återbördad till fädernesjorden och har sin ateljé i Fjällbacka. Det är där i samhället och i den örika skärgården som den stora inspirationskällan till Engbergs bildvärld finns. Med ett mått humor som grundingrediens utför han sina mer eller mindre karikerande bilder av öar, holmar och skär. Huvudtekniken är akvarell men även olja och akryl kan komma på tapeten (så kan det gå när man målar uppåt väggarna). Ett antal litografier har också kommit till genom åren. Förutom det rena måleriet har han bl.a. arbetat med bokillustrationer och skivomslag samt dekorerat restauranger och hotell med väggmålningar. Peter Engberg fick sitt genombrott i slutet av åttiotalet med sina underfundiga betraktelser från den bohuslänska skärgården.

Slutligen ett citat från en road utställningsbesökare: ”Friska bilder från en inte lika frisk hjärna.”